“Cumhuriyet’e Giden Yolda Çanakkale Zaferi”

Samsun Üniversitesi Tarih Bölümü, Çanakkale Zaferi’nin anlamını ve önemini vurgulayan bir konferans düzenledi.

Cumhuriyet’e Giden Yolda Çanakkale Zaferi” başlığı altında Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Samsun Üniversitesi akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

Moderatörlüğünü bölüm başkanımız Prof. Dr. Mehmet ÇOG’un üstlendiği konferansta, Birinci Dünya Savaşı’nın hazırlık süreci ve Çanakkale Zaferi’nin detaylarına bölümümüzün öğretim üyeleri Dr. Selim Ahmetoğlu ve Dr. Fikriye KARAMAN ışık tuttu. Ahmetoğlu, “Birinci Dünya Savaşı’nı Hazırlayan Tarihsel Süreç” başlıklı sunumuyla savaş öncesi döneme ışık tutarken Karaman “Çanakkale Zaferi’nin Anlam ve Önemi” konulu konuşmasıyla zaferin Türk milleti için taşıdığı derin anlamlara dikkat çekti.

Yoğun katılımın olduğu konferansta, Çanakkale Zaferi’nin sadece bir askeri başarı olmanın ötesinde, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesindeki kararlılığını ve Cumhuriyet’e giden yolda kritik bir basamak olduğu vurgulandı. Konuşmacılar, zaferin tarihçesi, stratejik önemi ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına nasıl zemin hazırladığı üzerinde durdular.

Etkinlik, öğrenciler ve akademisyenler tarafından soru-cevap kısmıyla interaktif bir şekilde sona erdi. Katılımcılar, Türk tarihinin bu önemli dönemine dair bilgilerini derinleştirme ve farklı perspektiflerden olayları değerlendirme fırsatı buldular.